KA har sammen med Statsforvalteren i Vestfold og Telemark kjørt et forprosjekt for å kartlegge beste metode for å innhente nasjonal statistikk på gravplass og gravlegginger i ulike gravformer. Det ble først en kartlegging av hva som kan trekkes direkte ut av fagsystemene som brukes lokalt. Enkelte variabler vil kunne trekkes ut derfra, men det er en rekke variabler som det ikke finnes god nok støtte for i fagsystemene idag. Dette gjelder bl.a. antall gravlegginger i nyere gravformer som anonym og navnet minnelund.

I 2023 gjennomføres det et forprosjekt 2 finansiert av Barne- og familiedepartementet, hvor vi kartlegger aktuelle metoder for å hente statistikken direkte fra de som er ansvarlige, altså lokal gravplassmyndighet.

Det utredes bl.a. om statistikken på sikt kan leveres inn via Statistisk Sentralbyrås (SSBs) systemer, på samme måte som KOSTRA-statistikken idag rapporteres. Et aspekt som utredes er om det er mulig å definere faste format for leveranse per fil, slik at fagsystemene kan utvikle funksjonalitet for å skape ferdige datafiler som kan lastes opp til SSB. Dette vil gjøre innleveringen av statistikk enklere for gravplassmyndigheten, men vil samtidig fordre at man registrerer dataene lokalt på en enhetlig og korrekt måte.

Avgrensningen for statistikken vil være de gravleggingene som har skjedd innenfor kommunen i et gitt år.

De aktuelle temaene for statistikken så langt i utredningen er antallet gravlegginger i urner/kister i kistegraver, urnegraver, ulike typer minnelunder, anonyme gravfelt og særskilt tilrettelagte graver. I tillegg antall gravferder sørget av kommunen, og antall urner/kister mottatt fra andre kommuner og fra andre land.

Her finner du rapporten fra Forprosjekt gravplasstatistikk 1-2022. Den er utarbeidet av Norconsult for KA/ Statsforvalteren i Vestfold og Telemark etter oppdrag fra Bfd.

(Illustrasjonsfoto: pexels.com/Lukas: https://www.pexels.com/photo/person-holding-pen-pointing-at-graph-590020/)